Artritis of artrose, wat is het verschil?
Artritis en artrose worden vaak met elkaar verward. Beide aandoeningen vallen onder reumatische klachten en doen zich voor aan de gewrichten. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen, met verschillende oorzaken en behandelopties. Er is echter wel een overeenkomst: zoveel mogelijk in beweging blijven is bij beide aandoeningen belangrijk.    Wat is artritis? Artritis is een…
Schouderklachten bij fysiek zwaar werk? Voorkom ze met onze 3 tips!
Dag in, dag uit, wordt u geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Of u nu actief bent in de bouw, landbouw, gezondheidszorg of een andere bedrijfstak, fysiek werk kan aanzienlijke druk uitoefenen op uw schouders. Deze problemen kunnen niet alleen ongemak veroorzaken, maar ook de efficiëntie verminderen en het algemene welzijn aantasten. Wist u dat bijna 30…
Kantoorbaan? Probeer deze tips om nekklachten te voorkomen!
Een goede werkhouding kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als u een kantoorbaan heeft. Tegenwoordig werken steeds meer mensen lange uren op kantoor achter een computer, zonder af en toe pauze te nemen van het werk. Dit kan leiden tot vervelende nekpijn en andere gezondheidsproblemen als gevolg van een gebrek aan beweging en een…
Stress en rugklachten: ontdek het verband en hoe u ze kunt voorkomen!
In deze samenleving zijn stress en rugklachten twee problemen waar velen van ons ervaring mee hebben. Wist u dat stress en lichamelijke klachten met elkaar verband houden? 57 procent van de Nederlanders geeft aan wel eens lichamelijke klachten te ondervinden door stress. In deze blog zijn wij op zoek gegaan naar het verband tussen stress…
Terug naar school: voorkom nek- en schouderklachten met deze tips
De zomervakantie is voorbij gevlogen en het is weer tijd om terug te gaan naar de school- of collegebanken. Voor jongeren en studenten betekent dit vaak lange uren zitten, het dragen van zware rugzakken en veel tijd doorbrengen op smartphones en laptops. Helaas kan dit leiden tot vervelende nek- en schouderklachten. Maar geen zorgen, wij…
Hoge rugpijn bij vrouwen: oorzaken en houdingstips
Zit u weleens onderuitgezakt in uw (bureau)stoel of voorovergebogen over uw telefoon? U beseft het misschien niet, maar dit kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, waaronder hoge rugklachten. Dit soort klachten komen voornamelijk voor bij vrouwen. Door het verband tussen een slechte houding en hoge rugpijn te begrijpen, kunt u stappen ondernemen om uw houding te…
Rugklachten op de fiets? Ontdek hoe u ze kunt voorkomen
Fietsen is een geweldige manier om fit te blijven, de natuur te verkennen en te genieten van de vrijheid die u ervaart. Maar voor veel mensen kan fietsen ook leiden tot rugklachten. Of u nu een fanatieke wielrenner bent of gewoon af en toe op de fiets stapt, het is belangrijk om te weten hoe…
Nekpijn tijdens het autorijden? 3 handige tips
Nekpijn is een veelvoorkomend probleem bij mensen die lange afstanden rijden of regelmatig in de auto zitten. Het kan een vervelende en belemmerende ervaring zijn, die uw rijcomfort en algehele welzijn kan beïnvloeden. Gelukkig kan fysiotherapie een effectieve oplossing bieden voor het verlichten van nekpijn en het verbeteren van uw rijervaring. Daarom heeft onze fysiotherapeut…
Leuke activiteiten om uzelf en uw kids in beweging te houden tijdens de zomervakantie
De zomer is een geweldige tijd om quality time door te brengen met uw kinderen. Met het lekkere weer is er ook erg veel te doen buiten en zijn er veel verschillende manieren om van de zon te genieten. Wij hebben een paar leuke, actieve ideeën verzameld zodat u uzelf en de kids in beweging…
Hoe komt u van een hernia af?
Een hernia kan een flinke pijnlijke bedoening zijn. Hernia’s kunnen op verschillende plekken in uw lichaam optreden. De onderrug en de nek worden het meest getroffen. Gelukkig biedt fysiotherapie een goede oplossing. Denkt u dat u een hernia hebt, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. In het algemeen geldt dat hoe eerder u…
Rugpijn: oorzaken en tips op een rijtje
Wist u dat lage rugpijn één van de meest voorkomende gezondheidsklachten is? Niet zo gek dus als u er weleens last van heeft gehad. De klachten nemen vaak toe naarmate uw leeftijd vordert. Naast leeftijd zijn er vaak andere oorzaken die kunnen leiden tot rugklachten, zoals leefstijl, fysiek werk of een verkeerde houding. In deze…
Hoe blijft u fit in de zomerstop?
28 mei is het weer zo ver: de zomerstop voor veel sportclubs. Tijdens deze landelijke stop worden er geen wedstrijden gespeeld en zijn er geen trainingen. Zo kan u lekker op vakantie of herstellen van een blessure. Toch wilt u ook na de zomer weer lekker fit het veld op stappen. Onze sportfysiotherapeut heeft daarom…
3 tips om uw leven met COPD positief te beïnvloeden
Heeft u van uw huisarts of longarts te horen gekregen dat u COPD hebt? Dat kan uw leven behoorlijk op z’n kop zetten. COPD is de Engelse afkorting van Chronische Obstructieve Long Ziekte. Het is een ongeneeslijke ziekte en u moet dus met deze longaandoening zien te leren leven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.…
Hoe voorkomt u blessures bij krachttraining? Lees onze tips!
Krachttraining is vrijwel de bekendste vorm van fitness. Het doel is meestal dat u sterker wilt worden. Daarnaast wordt krachttraining ook gebruikt voor andere doelen. Zo kunt u het doel hebben om uw spiermassa te laten groeien, spieren sterker te maken om blessures te voorkomen, te revalideren na een blessure of uw uithoudingsvermogen te verhogen. …
Scheenbeenklachten bij hardlopen
Er zijn veel verschillende benamingen voor scheenbeenklachten. Zoals bijvoorbeeld shin splints, athletes shin, springschenen of springbenen. Hoe het ook heet, scheenbeenklachten of scheenbeenblessures zijn geen pretje. U kunt zowel aan de voorkant als aan de achterkant van uw scheenbeen pijn ervaren. Hoe ontstaan scheenbeenklachten precies en wat kunt u er aan doen? Onze collega Wim-Kees…
Verlicht uw slijmbeursontsteking met behulp van fysiotherapie
Een slijmbeursontsteking; u heeft er vast wel eens van gehoord of misschien heeft u er zelf wel eens last van gehad. Een slijmbeursontsteking is een aandoening die wij vaak terugzien in onze praktijk en waar onze fysiotherapeuten u heel goed bij kunnen helpen. Benieuwd hoe zo’n ontsteking precies ontstaat en wat we kunnen doen om…
Is krachttraining voor kinderen ongezond?
Is uw tiener ook zo bezig met sport en training? Wellicht wil hij/zij graag wat gespierder zijn? Of is de krachttraining onderdeel van de voorbereiding op een belangrijke sportwedstrijd? Wat de reden ook is, als ouder kunt u zich afvragen of het allemaal wel zo gezond is voor uw kind. Dat sporten en bewegen gezond…
Voorkom blessures tijdens wintersport met deze drie tips
Jaarlijks zien we veel sportblessures onder wintersporters. Daarbij zien we niet alleen knie- en enkelblessures voorbij komen, maar ook letsel aan hoofd, schouders, rug en zelfs de tenen. Als u vaak op de skipiste staat, weet u dat skiën of snowboarden een heerlijke kick geeft. Dat gevoel wilt u zo lang mogelijk vasthouden. Dus op…
5 Tips voor meer lichamelijke balans
Balans is iets waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Het houdt ons lichaam staande. Waar veel mensen praten over evenwicht is dit onjuist, we praten alleen over evenwicht als dit gaat over statische objecten (een object dat nooit beweegt). De kernspieren van ons lichaam houden ons in balans op het moment dat wij…
Annabelle en Sabine nemen afscheid en we heten Davey welkom
Vanwege privéomstandigheden hebben Annabelle en Sabine helaas afscheid genomen van ons. We willen graag onze nieuwe collega Davey Geschiere welkom heten in ons team! Ben jij nog op zoek naar een leuke baan in de fysiotherapie? Er is op dit moment bij ons nog plaats voor één of 2 nieuwe collega’s. Neem even een kijkje…
Wat doet kou met uw lichaam? 
Het is weer een echte Hollandse winter, met koud, donker en nat weer! Wij Nederlanders kunnen soms flinke koukleumen zijn. Hoewel een frisse neus halen hartstikke fijn is, heeft de kou meer effect op ons lichaam dan we soms denken. Bent u benieuwd wat de kou met ons lichaam doet? En wilt u tips om…
Gewichtstoename bij koud weer 
De dagen worden weer donkerder en de temperaturen zijn weer aan het dalen. De winter is in aantocht. We gaan minder naar buiten en duiken sneller met een dekentje en wat lekkers op de bank. In deze periode liggen de supermarkten nog voller met lekkernijen en is het moeilijk om uzelf in te houden. Dit…
Last van stijve spieren in de winter?
5 tips wat u er tegen kunt doen, zonder extra te stoken Heeft u vaker last van vastzittende of stijve spieren in de winter? Dan bent u niet de enige! Naast een dip in ons humeur, zorgt het koude weer bij veel mensen ook voor spierklachten. Vooral nu de energierekening voor velen van ons flink…
Goed verzekerd voor fysiotherapie in 2023
Wilt u ook in 2023 gebruik maken van fysiotherapie? Let dan goed op hoe u in 2023 verzekerd bent. Alle zorgverzekeraars hebben de premie van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen wederom verhoogd. Helaas komt weinig van deze verhoging bij de fysiotherapeuten zelf terecht. De vergoedingen die wij als praktijk krijgen voor fysiotherapeutische zorg blijven te…
Oedeem, wat is het en wat kunt u eraan doen?
Oedeem is een ander woord voor zwelling of vochtophoping in het lichaam. Het kan overal in uw lichaam optreden, maar we zien het vaak in de enkels of benen. Oedeem kan pijnlijk zijn en u beperken in uw bewegingsvrijheid. In deze blog vertellen wij meer over oedeem, de mogelijke oorzaken en wat u zelf kunt…
4 behandelingen waarvan u niet wist dat ze onder de basisverzekering vallen
Nu het einde van het jaar weer nadert staat het kiezen van een zorgverzekering weer op onze ‘to do list’. Wellicht vraagt u zich daarom af of fysiotherapie wordt vergoed door uw verzekeraar? In de meeste gevallen wordt fysiotherapie vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Als u niet aanvullend verzekerd bent, zult u bijna altijd uw…
Jubileum 10 jaar de Dordtse Verwenweek voor mantelzorgers
Mantelzorgers verdienen waardering! Daarom zijn er ook in 2022 de hele week diverse activiteiten in Dordrecht om u te verwennen en in het zonnetje te zetten. 1. Feestelijke High Tea bij u Thuis De Dordtse Verwenweek gaat van start met een High Tea Thuisbezorg Actie voor mantelzorgers woonachtig in Dordrecht. De High Tea is voor…
De meest voorkomende beenblessures bij sporters
Het sportseizoen is inmiddels weer in volle gang. Soms gaan mensen te fanatiek aan de slag en dan is het risico op beenblessures groot. Erg vervelend als u net uw favoriete sport weer wilt beoefenen. Het is daarom belangrijk dat deze beenklachten spoedig genezen. Hoe ontstaan dit soort blessures en hoe kan fysiotherapie hierbij helpen?…
Burn-out en fysiotherapie
Denkt u dat u een burn-out heeft omdat u doodmoe bent en tot niets in staat? Alles, maar dan ook werkelijk alles, kost u teveel energie? Heeft u zowel mentale als lichamelijke klachten en loopt u daar al maanden mee? Dan is het belangrijk dat u nu aan de bel trekt en adequate hulp inroept…
Wilt u afvallen vanwege problemen met uw gewrichten?
We weten allemaal dat overgewicht tot allerlei gezondheidsproblemen kan leiden. Het kan ook gewrichtsproblemen tot gevolg hebben en het kan zelfs artrose veroorzaken. Nu weten we ook allemaal dat het ontzettend lastig is om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Zeker naarmate u ouder wordt. Diëten leidt meestal tot een jojo-effect, waarbij de verloren kilo’s…
Heeft u migraine, of is het toch spanningshoofdpijn? Wat is het verschil?
Hoofdpijn, we hebben er allemaal wel eens last van. De één heeft er een paar uurtjes last van, de ander kan er dagen door geveld worden. In het laatste geval spreekt men al snel van migraine. In de lichtere gevallen spreken we eerder van spanningshoofdpijn. Het is best lastig om te bepalen of u spanningshoofdpijn…
Back 2 School zonder rugklachten
Het schooljaar is inmiddels weer van start en alle kinderen en studenten zitten weer in de schoolbanken. In de hallen loopt het vol met tieners met (te) zware rugzakken en achterin het lokaal zit iemand onderuitgezakt naar de les te luisteren. Helaas zijn er nog teveel jongeren die hierdoor last hebben van hun rug, nek…
Brisk Walking: een goede methode voor jong en oud om gezond te blijven
Wandelen is gezond. Dat weet iedereen. Maar Brisk Walking is zelfs nog gezonder. Er zitten veel voordelen aan. Omdat wij in onze fysiotherapiepraktijk regelmatig vragen krijgen van mensen hoe ze makkelijk in beweging kunnen komen en blijven, hebben wij ons eens verdiept in het fenomeen Brisk Walking, ook wel genoemd powerwalking, fitwalking of sportief wandelen.…
Zadelpijn voorkomen, hoe doet u dat?
Het zomerseizoen is bij uitstek geschikt om mooie lange fietstochten te maken. Ook al bent u geen geoefende fietser, u kunt tegenwoordig met een elektrische fiets gemakkelijk grote afstanden overbruggen. Echter, fietspret is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Veel (ongeoefende) fietsers krijgen namelijk last van zadelpijn. Om alle fietsfans toch een mooie en pijnvrije fietszomer…
Sporten en bewegen met parkinson
Sporten en bewegen met de ziekte van Parkinson is een flinke uitdaging. Toch is het heel belangrijk dat mensen met de ziekte van Parkinson voldoende blijven bewegen, omdat het de mobiliteit en balans ten goede komt. Heeft u parkinson en wilt u weten hoe u door sport en beweging nog een actieve en gezonde kwaliteit…
Hoge bloeddruk vergroot de kans op een beroerte
Een hoge bloeddruk: we weten allemaal dat het slecht voor ons is, maar niemand schijnt echt te weten wat het nou precies doet in ons lichaam en wat de symptomen zijn. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op een hartinfarct, maar ook op een beroerte (CVA). Als fysiotherapeuten zien wij nog te vaak patiënten die…
Geeft artrose in één gewricht meer kans op artrose in andere gewrichten?
Wellicht heeft u zich wel eens afgevraagd of er een verband is tussen artrose in verschillende gewrichten in het lichaam? Heeft heupartrose bijvoorbeeld invloed op artrose in uw knie? Of betekent het hebben van artrose in uw elleboog ook automatisch dat u artrose in uw nek kunt krijgen? Het zijn allemaal terechte vragen! Het antwoord…
Last van schouderpijn na het klussen?
De lente- en zomermaanden zijn de maanden waarin veel mensen in en rondom huis gaan klussen. Tijdens het klussen gebruikt u spieren die u normaliter niet gebruikt en neemt u vaak een houding aan die uw lichaam niet gewend is. Dit kan leiden tot overbelasting van spieren, pezen en gewrichten. Een van de meest voorkomende…
Hypermobiliteit, hoe kan fysiotherapie daarbij helpen?
Bij hypermobiliteit denken we snel aan iemand die ontzettend lenig is. Toch is het mogelijk dat mensen die hypermobiel zijn, zich juist sneller stijf voelen en sneller last hebben van overbelaste pezen en spieren. In dat geval spreken we van een hypermobiliteitssyndroom (HMS). In deze blog vertellen we meer over hypermobiliteit en HMS en leest…
3 feiten over de rol van voeding bij artrose
Als we binnen onze fysiotherapiepraktijk mensen behandelen met artrose, dan krijgen we vaak de vraag of voeding en supplementen van invloed kunnen zijn op hun artroseklachten. Het is logisch dat mensen met artrose op zoek gaan naar nog meer oplossingen, naast fysiotherapie, om hun artroseklachten de baas te blijven. Via dr. Google krijgen we doorgaans…
Hoe voorkomt u smartphone nekpijn?
Nog even snel dat ene berichtje versturen in bed. Of de hele middag op uw telefoon zitten omdat alles tegenwoordig digitaal gaat. Hoewel we ondertussen allemaal weten dat het niet gezond is en we er nekklachten van kunnen krijgen, maken we ons er allemaal schuldig aan. Gemiddeld zitten we 4 uur per dag op onze…
Waarom is dagelijks stretchen zo gezond?
Voelt u zich aan het einde van de dag ook vaak stijf? Of heeft u last van stijve spieren en stroeve gewrichten? Dan kan dagelijks stretchen het verschil maken. Bij stretchen denken we vaak aan het rekken en strekken van spieren voor of na het sporten. Sporters gebruiken het stretchen van spieren tijdens de warming…
Etalagebenen? Voorkom een operatie met fysiotherapie!
Uit recent onderzoek is gebleken dat Nederland koploper is in het behandelen van Claudicatio Intermittens, ofwel etalagebenen. Zowel nationaal als internationaal wordt geadviseerd om niet te opereren, maar eerst zes maanden gespecialiseerde looptherapie bij de fysiotherapeut te volgen. Ook de fysiotherapeuten van Praktijk aan de Dijk zijn gespecialiseerd in het behandelen van etalagebenen. Benieuwd wat…
Voorkom rug- en nekklachten na het slapen
In welke houding slaapt u? Staat u ‘s morgens weer fris en fruitig naast uw bed of heeft u weleens last van een stijve nek of rug bij het opstaan? In dat laatste geval is het zinvol om eens te kijken naar uw slaaphouding. Een verkeerde houding kan namelijk tot verschillende lichamelijke klachten leiden. Heeft…
Mag ik sporten met knie- of heupartrose?
Als u artrose heeft aan uw knie of heup dan ervaart u pijnklachten. U vraagt zich wellicht af of sporten dan wel zo verstandig is. Er is goed nieuws! Sportief bewegen is ook voor mensen met artrose een goed idee. Het kan uw pijnklachten zelfs verminderen doordat u uw spieren versterkt en u meer stabiliteit…
Artrose: de fysiotherapeut schiet te hulp!
Begint uw dag ook altijd met pijn en stijfheid in de gewrichten? Dan kan het zomaar zijn dat u artrose heeft. Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening die helaas niet meer overgaat. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we u niet kunnen helpen bij de stijfheid en pijn! Praktijk Aan De Dijk helpt u graag uw…
Is zitten echt zo ongezond?
3 gouden tips om langdurig zitten te voorkomen Op Nu.nl lazen we in een recent artikel dat langdurig zitten het nieuwe roken wordt genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat lang achter elkaar zitten vroegtijdig overlijden in de hand werkt en dat wij in Nederland zitkampioen zijn. Hoog tijd om ons zitgedrag onder de loep te…
Even op adem komen, ook met stress
Ademhalen is een activiteit waar we dagelijks heel onbewust mee bezig zijn. Het is dermate normaal dat we er eigenlijk nooit bij stil staan. Maar hoe weet u of uw ademhaling goed is? Wist u dat stress uw ademhaling kan beïnvloeden? Het is mogelijk dat u dan op een verkeerde manier adem gaat halen. We…
5 tips om RSI klachten te voorkomen
Op de laatste dag van februari wordt wereldwijd even stil gestaan bij RSI ofwel Repetitive Strain Injury. Omdat deze dag meestal 28 februari is maar soms 29 februari is dit de enige ‘niet-repetitieve’ dag van het jaar. Dus een ideale dag om ons bewustzijn rond deze aandoening te vergroten. Wij van Praktijk Aan de Dijk…
5 tips om uw reuma niet te laten opvlammen in de winter
Veel mensen met chronische gewrichts- en spierpijn zeggen dat het weer invloed heeft op de pijnklachten die zij ervaren. Dat klopt. Het is inmiddels ook wetenschappelijk vastgesteld middels een studie van de universiteit van Manchester. Conclusie: In de wintermaanden hebben mensen met chronische pijn, zoals bij reuma, 20% meer kans dat hun pijn verergert op…
Manuele therapie: wat is het en voor wie?
Heeft u uzelf ook altijd al afgevraagd wat het verschil is tussen fysiotherapie en manuele therapie? Manuele therapie staat vooral bekend om het ‘kraken’ van gewrichten. Maar manuele therapie omvat naast manipulaties van de gewrichten ook nog vele andere technieken, zoals mobilisaties en oscillaties. Onze manueel therapeute Pauline vertelt u graag meer over haar specialisatie. …
Wat doet vitamine D tekort met uw lichaam?
Het is januari en de dagen zijn weer donker en kort. Er is weinig zonlicht buiten en u blijft lekker warm binnen. Voor veel mensen betekent dit echter dat het lichaam niet genoeg vitamine D kan aanmaken. In de winterperiode heeft namelijk bijna 60% van de Nederlanders een vitamine D tekort. Bij ouderen ligt dit…
Waarom is wandelen zo gezond voor mensen met artrose?
Januari is de maand van de goede voornemens. Maar liefst 90% van die voornemens gaat over meer willen bewegen. Wandelen is één van de meest toegankelijke manieren om in beweging te komen. Zelfs als u last heeft van uw gewrichten, zoals bij artrose, is wandelen uitermate geschikt. Maar waarom is wandelen dan zo goed? U…
Wat moet u doen als u ischias heeft?
Een veelvoorkomende klacht in onze fysiotherapiepraktijk is lage rugpijn. Lage rugpijn kan zich in vele vormen uiten. Als u lage rugpijn ervaart met uitstraling naar de bil en de benen, dan kan er sprake zijn van ischias. Wat ischias is, hoe het ontstaat en wat u eraan kunt doen vertellen we u in deze blog.…
Goede voornemens die u wel vol kunt houden
Elk jaar weer maken we nieuwe goede voornemens, zoals stoppen met roken, minder snoepen of meer gaan sporten. Helaas worden de meeste goede voornemens halverwege januari al weer opgegeven omdat ze niet heel erg realistisch zijn. Daarom hebben wij voor u 6 goede voornemens opgesteld die wel haalbaar zijn, zodat u toch wat fitter en…
5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie
Heeft u deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te doen met uw familie? Wilt u lekker gezond en actief bezig zijn met de kinderen en/of kleinkinderen? Wij hebben 5 gezonde en actieve familie activiteiten op een rijtje gezet voor in de kerstvakantie!   Tip 1: Winterwandeling Trek uw warme…
Kaakklachten? Niet alleen op te lossen door de tandarts!
December, de maand van de lekkernijen zoals pepernoten, chocoladeletters en taai taai. Kauwt u probleemloos een pepernoot of taaitaaipop weg? Dan heeft u waarschijnlijk geen kaakproblemen. Ervaart u wel pijn bij het kauwen of voelen uw kaakspieren verstijfd aan? Dan kan fysiotherapie helpen! Tom Latour legt uit wat kaakklachten zijn, hoe ze kunnen ontstaan, wat…
5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen
Maakt u wel eens een lange tocht met de fiets? Zit u met lekker weer uren op de fiets? En heeft u dan wel eens pijn in de rug? Dan kan het zijn dat u in een verkeerde houding op de fiets zit. Dit kan voor meer problemen zorgen dan alleen rugklachten. Fysiotherapeut Wim-Kees geeft…
Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor u in 2022?
De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogelijk om over te stappen. Wij adviseren u om hier goed naar te kijken. Het kan u veel geld schelen per maand. Ook wilt u niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Polisvoorwaarden veranderen ook elk jaar. Als u dit jaar in uw…
Wat is COPD en hoe kan fysiotherapie helpen?
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, in het Nederlands Chronische Obstructieve Long Ziekte. Het is een aandoening aan de longen waardoor u moeilijker ademt en minder zuurstof kunt opnemen. Hierdoor heeft u vaak minder energie. Dit maakt gewone dingen zoals het huishouden doen, een stukje wandelen of uzelf aankleden steeds lastiger. Fysiotherapie kan helpen…
Wat kunt u zelf doen bij artrose?
Artrose is een gewrichtsaandoening. De kwaliteit van uw kraakbeen wordt minder, het gewricht kan ontsteken en kan pijnlijk of stijf worden. Dit zorgt er voor dat het moeilijk wordt om deze gewrichten te bewegen. Er is (nog) geen oplossing voor artrose maar er zijn wel dingen die u zelf kunt doen om de pijn en…
Hoe voorkomt u een val? 3 tips om op de been te blijven
U hebt vast wel eens iemand horen zeggen: ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje!’ Bij onze praktijk zien wij regelmatig mensen die bij een val (ernstige) klachten hebben opgelopen. Dankzij fysiotherapie gaat het herstel vaak sneller en beter, maar liever helpen wij u natuurlijk de val te voorkomen. Afgelopen week was het Valpreventieweek. Om…
4 tips om schouderinstabiliteit bij jonge sporters te verminderen
Veel jonge sporters hebben last van schouderinstabiliteit. Het kan zijn dat u een knakje hoort of dat u voelt dat uw ene schouder sterker is dan de andere. Maar hoe kan de ene schouder sterker zijn dan de andere terwijl u beide hetzelfde traint? En wat moet u doen om de schouderinstabiliteit te voorkomen of…
Hoe voorkomt u sportblessures? De oorzaak & tips!
Sporten is goed voor de algehele gezondheid. Echter kan het gebeuren dat u last gaat krijgen van sportblessures. Een sportblessure is, zoals het woord al zegt, een blessure (letsel, schade of klacht) die u oploopt tijdens het sporten. Deze blessure is op te delen in drie verschillende soorten blessures; spierblessure, peesblessure of een botblessure. Maar…
Heeft u een whiplash?
Een whiplash is heel vervelend. De klachten kunnen lange tijd aanhouden en bij een een ernstige whiplash komt u er zelfs helemaal niet meer van af. Goede fysiotherapeutische begeleiding is essentieel om te herstellen van een whiplash. Letterlijk betekent whiplash ‘zweepslag’. Het ontstaat meestal door een (verkeers)ongeval, waarbij uw hoofd en nek een heftige ‘zwieper’…
Herstel na corona bij jongeren
Bij het woord ‘coronapatiënten’ wordt vaak gedacht aan ouderen met onderliggende aandoeningen waardoor zij ziek zijn geworden. Maar is dit terecht? Hoe zit dat eigenlijk met jongeren? Wat zijn de klachten die jongeren overhouden en hoelang duren deze klachten gemiddeld? in dit artikel leest u meer over herstel na corona bij jongeren.    Wat zijn…
Zwemmen; is het echt zo gezond?
Zwemmen is meer dan een een leuke bezigheid. Het is namelijk uitstekend voor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid. De voordelen strekken veel verder dan alleen het verbeteren van uw conditie. In vergelijking met andere sporten is het minder schadelijk en u krijgt  tegelijkertijd een full body workout. U traint zowel uw onder- als bovenlichaam.…
Rugklachten bij jongeren… te wijten aan een slechte houding?
We kennen allemaal het huidige beeld op straat… Bijna iedereen kijkt naar beneden op zijn/ haar telefoon. En bij thuiswerken en studeren in deze tijd zitten we langdurig in dezelfde houding achter onze computer. Houdingen die niet zo goed voor ons zijn. Dit kan een oorzaak zijn van rugklachten. Maar hoe voorkomt u nu rugklachten…
Het verschil tussen artrose en andere reumatische aandoeningen
Artrose en reumatische aandoeningen zijn aandoeningen die zorgen voor pijn in de gewrichten. Beide aandoeningen hebben impact op jouw dagelijks leven en het maken van (voor het oog) simpele bewegingen. Daarom worden ze ook vaak met elkaar verward. Toch zijn het twee verschillende aandoeningen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze aandoeningen? We…
Spierreuma of gewoon stijve spieren?
Hoe ouder u wordt, hoe vaker u ermee te maken heeft: stijve spieren. Na een dagje onkruid wieden in de tuin bijvoorbeeld. De volgende ochtend ontdekt u precies waar de spieren zitten die u heeft gebruikt omdat ze stijf en pijnlijk aanvoelen. Heel normaal. Echter, merkt u dat u steeds vaker last heeft van pijnlijke…
Wat is een gezonde leefstijl en hoe pas je het toe?
Als fysiotherapeuten moedigen wij onze patiënten altijd aan om in beweging te blijven. Het is gezond, het is goed voor de beweeglijkheid van het lichaam en het draagt ook bij aan uw mentale welzijn. Maar gezonde voeding is net zo belangrijk om in uw dagelijkse routine toe te passen. Bent u benieuwd hoe beweging en…
Help! Ik ben door mijn rug gegaan… En nu?
We maken het bijna allemaal wel een keer mee in ons leven: door de rug gaan. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Waarom gebeurt het en wat kunt u er tegen doen? Lees hier de 4 tips om het door de rug gaan te voorkomen en wat u kunt doen als het toch fout gaat.…
Bang voor broze botten ofwel osteoporose?
7 tips waar u op moet letten als u osteoporose heeft Botontkalking, zoals osteoporose ook wel wordt genoemd, wordt geassocieerd met ouderdom en er wordt vaak gedacht dat het een typische vrouwenkwaal is. Dit zijn fabels. Osteoporose kan zowel op jongere als oudere leeftijd voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen. Van de circa 1…
Rugklachten tijdens het sporten? Deze tips helpen!
Rugklachten bij het sporten komen veel voor en kunnen u erg belemmeren in uw trainingen. Niet alleen pijn, maar ook stijfheid in de rug of heupen kan hiervoor zorgen. Heeft u pijn in uw rug tijdens het sporten? Lees in dit artikel wat u rugklachten kan veroorzaken en hoe u er van af kunt komen.…
De meest voorkomende hardloopblessures
Jaarlijks krijgt ongeveer 75% van de hardlopers te maken met een blessure. Dit is een behoorlijk aantal, maar er zijn ook veel verschillende soorten blessures. Hierdoor is de kans dat u er met een te maken krijgt groter. Bent u (helaas) bekend met het hebben van een hardloopblessure? Of bent u een fanatiek hardloper en…
Voorkom stress met deze 7 handige tips
Herkent u dat? Naast een drukke werkdag, inkomende berichten op WhatsApp en het moeten halen van deadlines moet u bij thuiskomst ook nog eens het huishouden doen. Dag in dag uit zorgen deze factoren voor opbouwende stress. Wordt dit gevoel u te veel? Dan kunt u last krijgen van gespannen schouders en hoofdpijn. Dan zou…
De 7 meest gestelde vragen over knieartrose
In Nederland leven zo’n 1,2 miljoen mensen met artrose, waarvan bijna de helft met knieartrose. Artrose in de knie is in Nederland dan ook de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Knieartrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de knie is aangedaan. Vaak geeft het veel pijn en worden mensen beperkt in hun mobiliteit. Waardoor wordt…
Sporten met hooikoorts
Hooikoorts kan zorgen voor vervelende klachten zoals vermoeidheid, benauwdheid en verkoudheidsklachten. Het laatste waar u aan denkt is om in de buitenlucht te sporten. Dit is heel begrijpelijk, maar natuurlijk niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Als u een fanatieke sporter bent, wilt u natuurlijk uw opgebouwde conditie behouden. Wij vertellen u hoe u ondanks uw…
Oedeemtherapie na een operatie
Heeft u last van een abnormale vochtophoping in uw lichaam? En kunt u dat deel van uw lichaam moeilijker bewegen als gevolg van deze vochtophoping? Dan kan dit een teken van (lymf)oedeem zijn. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht, dat door heel het lichaam zit. Dit vocht is belangrijk voor afvoer van…
3 tips om nekklachten tijdens thuisonderwijs te verminderen
In een tijd waarin we door social distancing veel thuisonderwijs moeten geven, zitten scholieren en studenten nog meer dan anders op hun telefoons, computers en tablets te kijken. Kinderen worden geconfronteerd met een nieuwe wereld van online leren. Zonder de juiste begeleiding, kan dit leiden tot allerlei fysieke ongemakken, zoals pijn in de nek. Om…
Hoe voorkomt u spierverlies (sarcopenie) bij het ouder worden?
Lukt het u nog om de deksel van een potje open te draaien? Staat u nog met gemak op uit uw stoel? En gaat het traplopen nog vlotjes? Als u al deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het nog goed gesteld met uw spiermassa. Maar wist u dat we bij het ouder last…
Hoeveel beweging heeft u nodig om gezond te blijven?
We weten allemaal dat bewegen en sporten goed is voor uw gezondheid. Maar weet u ook hoeveel u nu precies moet bewegen om daadwerkelijk gezond te blijven? En speelt leeftijd ook een rol bij de hoeveelheid beweging die we nodig hebben? World Health Organization (WHO) stelt hier beweegrichtlijnen voor op? U leest het allemaal in…
Veilig naar de fysiotherapeut, bij Praktijk Aan de Dijk kan het nog steeds!
Inmiddels zijn we alweer een jaar bekend met het coronavirus. Niemand had kunnen voorzien wat we afgelopen jaar hebben meegemaakt en de situatie waar we nu nog steeds in zitten. Uit onderzoek is gebleken dat voornamelijk oudere mensen en mensen met een chronische ziekte minder gebruik maken van fysiotherapie. Dit komt door de angst die…
Wat is het verband tussen hoofdpijn en rugklachten?
Wat is het verband tussen hoofdpijn en rugklachten? Hoofdpijn en rugklachten komen veel voor en kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk belemmeren. Zowel hoofdpijn als rugpijn zijn zeer vervelend, maar wist u dat er een verband kan bestaan? In dit artikel leggen wij het verband tussen hoofdpijn en rugpijn uit en hoe wij u hierbij kunnen…
Fysiotherapie bij obesitas
Een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht. Uit onderzoek komt naar voren dat in 2019 ruim 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht heeft en 14,7% daarvan zelfs kampt met obesitas. Overgewicht kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven en u hinderen in het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Overgewicht…
Longfysiotherapeut in de buurt voor revalidatie coronapatiënten
De longfysiotherapeuten van Praktijk Aan de Dijk en De Prinsemarij Fysio kunnen nu corona patiënten in hun revalidatietraject begeleiden. Ze richten zich hierbij op zowel het fysieke traject, als voeding en de mentale gevolgen die een corona-infectie kan hebben op de patiënt. Via Chronisch ZorgNet hebben de therapeuten, die al gespecialiseerd waren in longaandoeningen, zich…
Goede voornemens voor een gezonde leefstijl? Met deze 5 tips houdt u het vol!
Heeft u met Oud & Nieuw, tijdens het toasten, ook uw goede voornemens voor 2021  genoemd? Veel goede voornemens hebben te maken met een gezonde(re) leefstijl. Meer naar de sportschool gaan, gezonder eten, stoppen met roken. Waarom is het toch zo lastig om ze vol te houden? De sportscholen zitten in januari vaak bomvol, terwijl…
Nekpijn en schouderklachten door kou
Het is winter, de tijd van kale bomen en winderige, natte en koude dagen. Heeft u ook zo’n zin om uzelf in uw dekentje te wikkelen en op de bank te liggen? U bent niet de enige! De ‘koude’ periode van het jaar gaat ook vaak gepaard met stijve spieren. Dit komt enerzijds omdat mensen…
Stretchen tegen rugpijn
We hebben allemaal wel eens last van rugpijn. Soms voelt de rugpijn zo hevig dat u het liefste elk uur een paracetamol slikt. Wist u echter dat de meeste rugpijn kan worden verholpen door regelmatig gerichte rugoefeningen te doen? Dit zorgt ervoor dat u de spieren rondom de wervelkolom sterk en flexibel houdt. Het gaat…
Onderzoek nekklachten
In de maand december is Megulver Edhardt op zoek naar patiënten die niet langer dan 12 weken nekklachten/pijn hebben. Megulver is momenteel bezig met afstuderen aan de masteropleiding Manuele therapie aan het SOMT in Amersfoort. Vanuit deze opleiding neemt hij deel aan een wetenschappelijk onderzoek bij patiënten met nekklachten/pijn. Vanuit dit onderzoek wordt er ook…